ads2

ads3

Resepi Kuih Bulan Sabah

Resepi Kuih Bulan Sabah. Tabur sedikit tepung pada tapak tangan, ambil 1 bahagian kulit, leparkan dan letak 1 bahagian inti, kemudian balut inti tadi dengan kulit, kemaskan. Sebab nak makan sos banjir.

Resepi Kuih Seri Muka Pandan Sukatan Cawan Paling Sedappp
Resepi Kuih Seri Muka Pandan Sukatan Cawan Paling Sedappp from www.blogopsi.com

Masukkan susu pekat, susu tepung & serbuk horlick. Supaya kuih tradisional seperti kuih penjaram ini tidak lapuk dek zaman. Spray dengan sedikit air atas permukaan kuih bulan sebelum dimasukkan ke dalam oven (supaya tidak retak semasa dibakar).

Tahun tahun lepas, kalau bulan ramadhan, selalu beli kepak ayam madu sabah kalau sesekali berkunjung ke bazaar ramadhan. Saya membesar di tawau, sabah dan mengunyah kuih makmur original sabahan adalah antara kenangan manis berhari raya di sana. Jom semak resepi ini dan boleh cuba resepi disediakan.

Cara Buat Kuih Bawang Versi Sabah:


Senarai biskut dan kuih raya popular dan sedap. Bahan yang digunakan untuk membuat kuih cincin ialah gula, gula nipah/gula apong, tepung beras, minyak masak, air dan gula melaka. Resepi ini dikongsi oleh siaurang.com.

Kuih Penyaram Ni Bukannya Takat Boleh Dibuat Dengan Gula Merah Je, Ada Juga Yang Buat Dengan Air Daun Pandan Untuk Rasa Yang Berbeza.


Saya membesar di tawau, sabah dan mengunyah kuih makmur original sabahan adalah antara kenangan manis berhari raya di sana. Diperbuat daripada gula perang dan tepung beras, nama kuih ini diambil bersempena bentuknya yang seperti cincin. Kuih tradisional ini popular di beberapa negeri seperti kedah, melaka dan sabah.

Dilimpahi Sos Kicap Yang Menyengat.


Tahun tahun lepas, kalau bulan ramadhan, selalu beli kepak ayam madu sabah kalau sesekali berkunjung ke bazaar ramadhan. Kali ini ariana nak share resepi yang selalu orang cari ketika bulan ramadhanair pandandaun pandan 2 helaiair 1 ½ cawan 300ml kuihtepung p. Kuih ini juga merupakan kuih yang agak.

Air Gula Disejukkan Dahulu, Baru Diadun.


Jangan letak semua air gula tersebut. Sejukkan lebih kurang 15 minit. Diperbuat dari tepung beras dan rasanya seakan apam, dicicah dengan kuah/sos manis seperti kuah sirap gula melaka dan santan atau serawa durian.

Kuih Penjaram Ini Semakin Di Lupakan Dalam Kalangan Rakyat Malaysia.


Suka rasa manis manis pedas, aroma smokey dibakar, kulitnya rangup isinya juicy. Masak dengan api sederhana sehingga agar­agar hancur dan mendidih. Kami kongsikan koleksi 4 resepi pencuci mulut warna warni yang sedap sempena raya nanti!

LihatTutupKomentar

ads1

close